Bambucké máslo - tajemství krásy afrických žen

Bambucké máslo se vyrábí z plodů stromu, který roste v rovníkové Africe. V Burkině Faso „shea tree“, což v překladu znamená mléčný strom, považují dokonce za posvátný a velmi si ho váží. Vždyť na to, aby přinesl první plody, si musí počkat patnáct let a pořádné výnosy jsou až ze třicetiletých stromů. V tomto článku si o tomto africkém zázraku povíme více.

Výroba bambuckého másla

Výroba bambuckého másla probíhá přímo na místě sběru ořechů a většina úkonů je typicky ženskou ruční prací, která probíhá v menších či větších komunitách. Znalosti potřebné pro složitou výrobu se dědí z matky na dceru již staletí. Nejprve je třeba posbírat všechny ořechy, které spadly na zem a dopravit je na farmu, kde je z nich odstraněna zelená kožovitá slupka. Ořech je v té chvíli ale stále obalený skořepinou, proto se vaří ve vodě a poté suší na sluníčku - díky tomu lze pak skořepinu ručně rozbít a dále využívat jako palivo. Samotné ořechy čeká opět dlouhý ruční proces - praží se, drtí, melou a proplachují vodou, až se nakonec získá samotný tuk (bambucké máslo).

Vlastnosti bambuckého másla

bambucke-maslo-tajomstvo-krasy-africkych-zien-1

Bambucké máslo je vhodné pre všechny typy pleti včetně té nejcitlivější. Níže se podíváme na jeho vlastnosti:

  • Vyživuje pleť a uzamyká v ní přirozenou vlhkost
  • Je vhodné i pro mastnou a problematickou pleť, nemastí a neucpává póry
  • Je multifunkční a nedráždivé – můžeme ho používat kdekoli – na obličej, celé tělo, vlasy, v péči o těhotenské bříško, je vhodný i pro děti
  • Skvěle poslouží jako odličovač, vlasový vosk, v péči o nehtovou kůžičku i ztvrdlé paty
  • Má anti-aging účinek, protože pleť nutí, aby si vyráběla více kolagenu
  • Působí protizánětlivě, mnoho lidí ho proto používá při dermatitidách, ekzémech, lupénce a dalších kožních problémech, protože tiší zánětlivé procesy v pokožce
  • Obsahuje vysoké množství vitamínu E, který je přírodním antioxidantem

Ale pozor! Není krém jako krém! I když v krému bambucké máslo ve složení uvidíte, může se tam vyskytovat pouze z 0,1 % z celkového obsahu a určitě nebude mít výše popisované účinky. Opět se tedy vyplácí přečíst si etiketu výrobku a hledat, na kterém místě ve složení se bambucké máslo (Butyrospermum Parkii Butter) nachází. Všechny tyto vlastnosti dělají z bambuckého másla báječného pomocníka nejen v péči o pokožku obličeje, ale i celého těla – například při předcházení těhotenským striím nebo celulitidě.

Co obsahuje bambucké máslo

  • Hlavními stavebními prvky bambuckého másla jsou kyselina stearová a olejová, které z bambuckého másla vlastně tak trochu dělají sádlo. Bezvodý produkt se vrací na výsluní právě díky své multifunkčnosti.
  • Alfa-amyrin a lupeol obsažené v másle mají prokazatelný „anti-aging“ (protistárnoucí) účinek, jelikož po aplikaci na pleť dokáží zařídit, aby se zvýšila produkce kolagenu zodpovědného za mladistvý a napjatý vzhled pokožky.

Bambucké máslo na vlasy

bambucke-masloyench-tajemství -2

V péči o vlasy máslo skvěle poslouží jako krotitel rozlétaných konečků – stačí nabrat maličké množství a prsty vetřít do konečků, které se tak bez umaštění „usadí". (to lze dělat jak po umytí, tak při úpravě suchých vlasů). Bambucké máslo je zázrak, ale některé věci prostě nabídnout neumí – například dostatečný obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin nebo další bioaktivní látky, které se naopak skrývají v jiných rostlinných olejích. Proto naše pleťová a tělová másla kombinujeme s těmi nejlepšími oleji a v oleji rozpustnými aktivními látkami.

Pravé bambucké máslo smrdí

V našich pleťových nočních krémech, které jsou bezvodé, je hlavní složkou právě nerafinované bambucké máslo. Mají proto velmi specifickou vůni, která těm, co dosud nepoužívali kvalitní přírodní kosmetiku, doslova smrdí. Podle barvy a vůně/zápachu másla lze určit, jakým způsobem bylo vyrobeno. Nejvíce zapáchá máslo při lisování za studena nebo při vaření ořechů a sesbírání tuku po vyplutí k hladině. Naopak velmi slabou vůni potkáte u másla rafinovaného, ​​kdy se tuk filtruje a čistí kyselinami a louhy. Nerafinované bambucké máslo má možná poněkud problematickou vůni a barvu, zato má všechny výjimečné vlastnosti, které se rafinováním ztratí.

Nerafinované bambucké máslo je nejlepší volba

Nerafinované bambucké máslo je sice dražší a má nepříliš pěknou béžovou, hnědou či dokonce šedou barvu a specifickou ořechově-zemitou vůni, která není každému příjemná, ale je kvalitní. Rafinované bambucké máslo, do kterého se přidávají různé syntetické vůně nebo éterické oleje, je sice bílé a voňavé, ale rafinováním ztrácí většinu svých unikátních vlastností. Takové kvalitní máslo, které mnohým smrdí, pomáhá zpomalovat stárnutí a je prevencí nádorového bujení. Dokonce obsahuje podobné látky jako ženšen, které mají antibakteriální, protizánětlivé a protirakovinné účinky. Také se může stát, že jeden noční krém má rozdílnou vůni, než další, který si koupíte. Máslo kupujeme stále čerstvé a jednotlivé šarže se mohou vůní lišit, což je v přírodní, chemicky neupravované surovině naprosto normální.